Alcohol drinken wordt in onze samenleving als normaal beschouwd, een glaasje als je thuis komt van je werk, een glaasje op een feestje thuis. Soms wordt het wel eens een glaasje meer, maar als dat geen gewoonte wordt is dat geen probleem. Maar als het langzaam je leven gaat beheersen dan wordt het een ander verhaal. Als alcohol belangrijker wordt dan familie, werk of andere relaties dan hebt je een probleem. Een alcoholverslaving doorloopt verschillende fases.
De weg naar een oplossing
Wees er zelf alert op dat het geen verslaving wordt, of doe wat met signalen van anderen. Het belangrijkste is op dat moment het erkennen van het probleem. Hulp zoeken is dan erg belangrijk, want het probleem van alcoholisme los je vaak niet alleen op. Veel instanties bieden je de mogelijkheid om een zogenaamde Quicktest te doen. Deze test geeft je een inschatting in welke fase je zit. Ben je een man en drink je 3 glazen per dag of 21 glazen in de week. Of ben je een vrouw en drink je 2 glazen per dag of 14 in de week. Dit zijn al belangrijke vragen voor erkenning. Ben ik verslaafd, ja als je 2 van de volgende drie vragen met ja beantwoord:
Is alcohol belangrijker dan familie, werk of vrienden.
Maakt het tijdstip dat je drinkt niet meer uit.
Drink je alcohol om bijvoorbeeld angsten, depressies of ontwenningsverschijnselen tegen te gaan of drink je om je lekkerder te voelen.
Het probleem oplossen
Het beste voor jezelf en je omgeving is hulp te zoeken bij een officiële instantie. De organisaties voor de verslavingszorg vind je in het hele land. Bekende instanties zijn Tactus vooral voor het gebied Oost-Nederland. Jellinek zit in Amsterdam en is een instelling voor alle verslavingsvormen. Andere instellingen zijn:
SGGZ in Apeldoorn
Brijder op 4 locaties in Noord- en Zuid-Holland
Peggy-Sue meer gericht op vrouwen en hun verslaving
Emergis richt zich met name op de verslaafdenzorg in Zeeland
U-Center is een privékliniek in Epen in Limburg
Verslavingszorg Noord-Nederland
Triora verslavingszorg in de Randstad met een kliniek in Den Haag
SolutionS verslavingszorg in Midden-Nederland en Noord-Brabant
Vincere GGZ
Tegenwoordig bieden ook veel instellingen behandelingen intern in het buitenland aan. Zuid-Afrika en Portugal zijn dan de bekendste locaties. Instellingen die gespecialiseerd zijn in het buitenland zijn:
Vincere GGZ in Zuid-Afrika
GGZ Interventie met klinieken in Zuid-Afrika
Geduld Interventies met een kliniek in Engeland
Spoor 6 met een kliniek in Zuid-Afrika
Hope Rehab Thailand afkicken in het buitenland met een Nederlandse therapeut
Serenity Rehab Thailand ook met een Nederlandse therapeut.
Voor veel mensen is de buitenlandse kliniek de beste locatie, ver van huis en in een totaal andere omgeving. Vaak worden de kosten door de zorgverzekering gedekt.
Behandeling methodes
Een verslaving behandelen kan op verschillende manieren, we onderscheiden de volgende drie methodes waarvan sommige door de basisverzekering vergoed worden.
Verslavingsklinieken
De meest bekende methode is natuurlijk de verslavingskliniek. Deze klinieken bieden een totaalpakket aan waarbij niet alleen de verslaving wordt aangepakt maar ook de achterliggende problemen. Op deze manier wordt de kans op een terugval klein gehouden. De zorgverzekering vergoedt een opname in een verslavingskliniek. Er wordt gekeken of je situatie vraagt om enkele uren per week, een dag opname of een volledige opname voor enkele maanden in binnen- of buitenland. Er zijn ook verslavingsklinieken die werken op basis van geloof of spiritualiteit. Er zijn ook een aantal privé klinieken waar je terecht kunt.
Online verslavingshulp
Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om te stoppen met je verslaving via de online verslavingshulp. Sommige klinieken zijn hier gespecialiseerd in en brengen de verslaafden in contact met professionals. Je moet dan vragenlijsten invullen en de begeleiding gaat via email, telefoon of de webcam. Deze methode heeft wel kans van slagen bij de beginnende verslaafde maar is niet geschikt voor langdurig verslaafden.
Zelfhulpgroepen
De bekendste zelfhulpgroep in de wereld is de Anonieme Alcoholisten (AA). In deze groep zitten gelijkgestemden die gezamenlijk hun ervaringen kunnen delen en elkaar steunen in hun weg om te stoppen. Als je al langdurig verslaafd bent is dit dus niet de juiste keuze om te stoppen met je verslaving. In bijna elke grote stad is er wel een zelfhulpgroep, je kunt hier vaak zo naar binnen. Je hoeft niet mee te doen je kunt ook alleen luisteren naar de verhalen van anderen.