Als je wilt afkicken van een alcoholverslaving krijg je te maken met twee vormen van afkicken. Je moet namelijk lichamelijk afkicken maar ook geestelijk afkicken. Beide vormen van afkicken zijn niet makkelijk en vergen het nodige doorzettingsvermogens. Natuurlijk is de mate van de verslaving ook belangrijk, dit is natuurlijk van invloed op de zogenaamde afkickverschijnselen.
Lichamelijk afkicken
Het lichamelijk afkicken van een alcoholverslaving gaat meestal nog wel redelijk snel. Vaak is daar niet meer dan een week voor nodig, dit kan per persoon nog wel verschillen. Het ook afhankelijk van de mate van verslaving, hoe lang en hoeveel heeft iemand gedronken. Hieronder geven we aan wat de meest voorkomende klachten bij het afkicken zijn.
Trillende handen, overmatig transpireren, slechte nachtrust, vermoeid, misselijk gevoel, te hoge bloeddruk, spierkramp en een gespannen gevoel. De meeste klachten zullen met een paar dagen afnemen.
Klachten die vaak langer aanhouden zijn somberheid, angstig en een lusteloos gevoel.
Door het drinken van veel alcohol, en een slecht eetpatroon neemt het lichaam minder vitamine B1 op. Hierdoor kunnen vermoeidheid, zenuwontstekingen en spierverlammingen ontstaan. Het is dan ook erg belangrijk om bij het stoppen van alcoholgebruik extra vitamine B1 in te nemen.
Ook een verschijnsel van het afkicken is dat de kans op een korte periode van bewustzijnsverlies kan optreden, dit kan met erge krampen gepaard gaan. De komt meestal voor in de eerste week na het stoppen met drinken.
Ook kan in de eerste week na het stoppen gevallen van verlaagd bewustzijn met hallucinaties voorkomen. Dit noemen ze delirium tremens, dit komt gelukkig niet zo heel veel voor.
Geestelijk afkicken
Meestal zijn de mensen die lang hebben gedronken gewend om vervelende gedachten en gevoelens als angst, somberheid, verdriet weg te drinken. De drank helpt hen om die gevoelen niet te voelen. Zonder drank komen die gevoelens bij gebruikers extra hard aan. Veel drinkers weten niet, of hebben dat ook niet geleerd, hoe ze daarmee om moeten gaan. Als de gebruikers stoppen met drinken blijven de problemen waardoor het drinken is ontstaan vaak bestaan. Dit kunnen problemen op het werk zijn, of problemen in de familiesfeer. Vervelende gevoelens als schaamte, spijt, schuldgevoel en verdriet kunnen het verlangen om weer te gaan drinken vergroten.
Professionele hulp
Vooral in de eerste periode is het verlangen naar alcohol het groots bij een ex-drinker. De ex-drinker moet sterk in zijn schoenen staan bij situaties waarin hij of zij normaal gedronken zou hebben. Bijvoorbeeld bij het zien van cafés, een fles die op ergens op tafel staat of een afspraak met een zogenaamde drinkvriend. De situatie kan zich ook voordoen bij gevallen van stress. Belangrijk is het dan ook dat de ex-drinker professionele hulp inroept die hem of haar leren hiermee om te gaan.